Umělá inteligence ve vývoji software


Vývoj aplikace Umělá inteligence Algoritmy umělé inteligence 10 min 12.04.2024

Umělá inteligence (AI) se stává stále důležitější součástí software developmentu. Nové technologické pokroky v oblasti AI mění způsob, jakým programátoři vytvářejí software, a otevírají dveře pro inovace a efektivitu v celém odvětví.
AI představuje ve vývoji software unikátního asistenta s velkým přehledem a rychlou  odezvou.

Zásadní úspora času


Algoritmy umělé inteligence přinášejí zásadní úsporu času potřebného pro samotné programování. AI samostatně analyzuje data, učí se z nich a s naprosto bezkonkurenční rychlostí přináší výsledky. Vývojáři tak mohou svou pozornost koncentrovat na složitější a kreativnější práci, zatímco AI se postará o tu rutinní.




Interaktivní pomocník ChatGPT


Společnost OpenAI přivedla na svět pokročilý jazykový model založený na umělé inteligenci, který dnes používá při své práci nejen IT odvětví. ChatGPT dokáže fungovat jako užitečný nástroj pro generování dokumentace, komentářů kódu, testování a dokonce řešení některých problémů.

Vývojáři mohou využívat ChatGPT k diskuzi s "virtuálním kolegou", který jim může nabídnout nápady, připomínky nebo řešení problémů, čímž zrychlí proces vývoje a zlepší výsledný produkt. ChatGPT může také pomoci novým programátorům při učení se novým programovacím jazykům nebo konceptům tím, že jim poskytne vysvětlení a ukázky kódu. Umožňuje rychlejší proniknutí do oboru klienta a tedy lepší obeznámení se s problematikou, rychlý průzkum termínů, slovních obratů či celé segmenty daného oboru.

Copilot - revoluce vývoje


Virtuální asistent poháněný umělou inteligencí, který uživatelům pomáhá s programováním. Copilot od svého vzniku v roce 2023 zásadně mění způsob práce nejen vývojářů u nás v JTC Solutions. GitHub Copilot zvládne vytvořit části kódu na základě zadání uživatele a zásadně tak usnadňuje práci a zvyšuje produktivitu vývojářů. Tím, že analyzuje kód a porovnává ho s velkým množstvím existujících repozitářů a projektů, dokáže navrhovat optimální řešení a snižuje pravděpodobnost výskytu chyb.

Budoucnost inovací


AI hraje stále větší roli ve vývoji  software a nástroje jako ChatGPT a Copilot ukazují, jak může být tato technologie integrována do každodenního pracovního postupu programátorů. S tím, jak technologie AI postupuje, můžeme očekávat další inovace v oblasti software developmentu, které budou mít za následek efektivnější a výkonnější vývoj.
U nás v JTC Solutions jsme si ovšem vědomi, že i přesto, že AI je nepostradatelným nástrojem při naší každodenní práci, nenahradí lidskou kreativitu a rozhodovací schopnosti.